Produkt WYSOKOWYDAJNY
własne/r.o. | 2005-11-18 17:45:04
Czym się różni zwykła polędwica zwykła od polędwicy wysokowydajnej? Ceną. Czym jeszcze? Ta pierwsza polędwicą jest, ta druga nią była...
Czym są tajemnicze dodatki w naszej "nowoczesnej", wysokowydajnej polędwicy sopockiej?
E452a
Polifosforan alifatyczny sodu (z ang. sodium polyphosphate) - zagęszczacz.
Zarządzenie MZiOS dopuszcza jego stosowanie jako dodatku do serków topionych.
E331
Cytrynian jednosodowy.
Uważany za nieszkodliwy.
E621
Glutaminian sodu.
Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji. Związek sodu i kwasu glutaminowego. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie.
E301
Askrobinian sodu - sól sodowa kwasu askorbionwego.
Przeciwutleniacz, regulator kwasowości.
Uważany za nieszkodliwy.
E250
Azotyn sodu.
Syntetyczny konserwant i stabilizator barwy. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa. Ogranicza rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia, np. Clostridum botulinium. Spożyty jednak w większych ilościach ogranicza zdolność do transportu tlenu przez krew. W temperaturze powyżej 150C (np. podgrzewanie mięsa) wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka, wynikiem czego może być powstawanie rakotwórczych nitrozoamin.
Sama listę dodatków "E" możnaby więc przy uwzlędnieniu pewnej naszej ślepoty przepuścić - takie bowiem konserwanty znajdziemy w większości oferowanych na rynku wędlin.
Co jednak robi w naszej polędwicy mięsnej białko roślinne i skrobia? Stanowią znaczną część zakupionego przez nas wyrobu, który dzięki temu stał się "wysokowydajny".
Mikrosłuchawka