Jedz ryby!
NewScientist/r.n. | 2005-10-11 15:04:15
Jedzenie ryb co najmniej raz w tygodniu pomaga zachować naszemu mózgowi wysoką sprawność na starość - dowodzą najnowsze badania naukowe.
Grupą badawczą było w tym przypadku ok. 4 tysiące starszych mieszkańców Chicago (USA).
Okazało się, że osoby spożywające produkty rybne przynajmniej raz w tygodniu, mimo postępującej starości, zachowały wysoką sprawność mózgu.
U osób, które spożywały ryby przynajmniej raz w tygodniu starzenie się mózgu postępuje o 10% wolniej. Badani, którzy spożywali ryby znacznie częście,j są jeszcze w lepszej sytuacji - tutaj postęp jest mniejszy już o 13%. Naukowcy podają, że adekwatnie rzecz ujmując, ludzie ci są od trzech do czterech lat młodsi (jeśli chodzi o sprawność mózgu).
"Od najmłodszych lat przekonywano mnie, że jedzenie ryb jest bardzo dobre dla mózgu" - mówi Martha Clare Morris, epidemiolog z Rush University Medical w Chichago, która przewodniczy badaniom.
Jedzenie ryb, jak dotychczas było wiadomo, poprawia pracę serca. Większość z nas rzadko je jednak spożywa. Średni mieszkaniec Wielkiej Brytanii konsumuje 1/3 zalecanej rybnej dawki żywieniowej tygodniowo.
We wspomniamym badaniu udział wzięły osoby w wieku 65 lat, które były badane przez sześć kolejnych lat. Przeprowadzone testy na sprawność mózgu (koncentracja, opóźnienie, refleks i inne) wykazały, że na sprawność pracę naszego centralnego ośrodka zarządzania, znaczny wpływ ma kwas tłuszczowy omega-3, który znacznie poprawia pracę neuronów.
Mikrosłuchawka
