Dodawanie komentarza

Do tematu: Czerwone mięso i rak

Czerwone mięso i rak

BBC Polska/r.o. | 2005-06-16 10:13:51

Jedzenie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowania na raka - wynika z badań przeprowadzonych w całej Europie.

Naukowcy z zespołu, któremu przewodniczyli brytyjscy onkolodzy przebadali ponad pół miliona ludzi.

Okazało się, że u osób, które spożywały ponad 160 gramów przetworzonego mięsa wołowego dziennie, ryzyko zachorowania na raka jelit wzrastało trzykrotnie.

Jak wyjaśnia profesor Sheila Bingham z Uniwersytetu Cambridge można temu jednak zapobiec:

"Należy jeść więcej warzyw, owoców i ryb. Z naszych badań wynika, że jedzenie większej ilości ryb, a także drobiu nie powoduje raka" - powiedziała profesor Bingham.

Jak na razie naukowcy nie są w stanie wyjaśnić dlaczego spożywanie przetworzonego mięsa wołowego zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Zdaniem profesor Sheili Bingham być może mioglobina i hemoglobina, zawarte w mięsie wołowym, powodują zmiany chemiczne w jelitach, które doprowadzają do powstania komórek rakowych.


Mikrosłuchawka
+ Dodaj komentarz

Komentarze (3):

czerwone mięsa i rak

...
~gosiaczek26 2010-08-27 19:14:06


Co to jest przetworzone mięso?

...
~mięsożerny 2005-07-24 17:55:19


Czy ktoś z naukowców zajął się

...
~krys 2005-06-17 00:32:44





Nieprzerwanie od 2004 roku!

PARTNERZY:
Stanisław Michalkiewicz
Nasze kanały RSS:
główny
O NAS:
REKLAMA:
zobacz ofertę