Dodawanie komentarza

Do tematu: Kaszel i czekolada

Kaszel i czekolada

BBC Polska | 2004-11-24 07:54:02

Badania brytyjskich i węgierskich naukowców wykazały, że czekolada
może być skuteczna w leczeniu kaszlu.

Dzieje się tak za sprawą teobrominy - składnika znajdującego się w
czekoladzie i kakao.
Pofesor Peter Barnes z londyńskiego Imperial College mówi, że
substancja ta działa kojąco na receptory kaszlowe.
"Pracowaliśmy z zespołem węgierskim, który wykrył, że teobromina,
składnik czekolady i kakao, jest bardzo skuteczna w leczeniu kaszlu."
"Okazało się, że działa ona łagodząco na receptory kaszlowe połączone
nerwami z mózgiem" - powiedział profesor Barnes.
Badania wykazały, że teobromina działa kojąco na kaszel wywołany
ekstraktem papryki, który podrażnia receptory.
Jest bardziej skuteczna niż kodeina, powszechnie stosowana w leczeniu
kaszlu.
Inną zaletą jest to, że ma ona mniej skutków ubocznych.
Naukowcy stwierdzili jednak, że aby teobromina zaczęła działać, trzeba
spożyć znaczne ilości czekolady.


Mikrosłuchawka
+ Dodaj komentarz

Komentarze (0):




Nieprzerwanie od 2004 roku!

PARTNERZY:
Stanisław Michalkiewicz
Nasze kanały RSS:
główny
O NAS:
REKLAMA:
zobacz ofertę