Czerwone lekarstwo
PAP/r.k. | 2007-12-11 01:27:20
Codzienna konsumpcja ketchupu ma niezwykle dobroczynny wpływ na kondycję serca, twierdzą naukowcy fińscy, którzy odkryli, że popularny dodatek do dań bardzo skutecznie niszczy tzw. "zły cholesterol", czyli szkodliwe lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL).
Podczas eksperymentu przeprowadzonego przez badaczy z uniwersytetu w Oulo, ochotników proszono o dodawanie niewielkich ilości ketchupu do wszystkich posiłków lub picie soku pomidorowego i w ciągu zaledwie 3 tygodni stwierdzono u nich znaczący spadek LDL we krwi. Zdaniem ekspertów, wzbogacenie diety w dania zawierające sok pomidorowy lub ketchup pozwala zmniejszyć ryzyko zawałów serca oraz wylewów.
Mikrosłuchawka
Komentarze (7):
Naukowcy jak......
~naturysta 2009-05-10 23:08:13
hmmm..ciężko wyczuć... [1]
...
~saba 2008-12-09 18:15:45
Pomidory jak najbarzdiej!
...
~Rotten 2008-04-14 04:38:09
.
...
~jur! 2007-12-13 09:22:15
ketchup
...
~mir 2007-12-12 22:50:18
hmmm spoko
...
~Maniek 2007-12-11 16:36:58